Gerwig Makelaardij

Een familiebedrijf met geschiedenis in de Vechtstreek.

De geschiedenis van Gerwig Makelaardij strekt zich inmiddels uit over vier generaties. Als beginjaar staat 1878 in de boeken. De onderneming heeft zich heel geleidelijk aan verschoven van timmerbedrijf, naar aannemer en taxateur, naar de makelaardij. De tijdsgeest vroeg steeds om aanpassing van de handel, en daar had de familie Gerwig een uitstekende neus voor. Zij kenden de streek en de mensen die er woonden als hun broekzak. Ze wisten in te spelen op de ontwikkelingen. Er groeide steeds weer op natuurlijke wijze een bloeiend bedrijf. Steeds weer bleken ook termen als kleinschaligheid, vakmanschap, kennis van de omgeving en persoonlijke betrokkenheid garant te staan voor geloofwaardigheid en succes.

De makelaar met een schat aan kennis

Op de plaats aan de Dannestraat 7 in Breukelen waar het huidige kantoor is gevestigd, startte Gerwig sr. in 1968 zijn bedrijf, naast de werkplaats van zijn vader, opa Gerwig dus. De makelaardij was in die tijd, met name in de kleine dorpen rond De Vecht, nog niet zo gevestigd. De werkzaamheden van de makelaar bestonden hoofdzakelijk uit het verstrekken van deskundige informatie over woon- en bedrijfsobjecten. En dat bleek nodig, zeker toen de tijden voor de woningmarkt veranderden. In de Vechtstreek waren bijvoorbeeld de meeste buitenplaatsen ooit in handen van diverse stichtingen, maar de subsidies werden in de loop der tijd afgeschaft. De vele bezittingen kwamen als gevolg daarvan op de particuliere markt. Mede door die ontwikkeling en de interesse van Gerwig sr. breidde de deskundigheid en specialisatie van Gerwig Makelaardij zich uit. De schat aan kennis ligt heden ten dage opgeslagen in het archief van de onderneming en daar wordt nog zeer dikwijls uit geput.

Gerwig Makelaardij, een begrip in de Vechtstreek

De cliënten en relaties van Gerwig beloonden de inzet en enthousiasme van hun makelaar en in 1988 werd de werkplaats verbouwd tot het kantoor dat het nu is. En daar zwaait zoon Dirk Gerwig jr. nu de scepter. Hij heeft het ondernemerschap en de makelaardij met de paplepel ingegoten gekregen. Zoals zijn vader het bedrijf inrolde van opa Gerwig, zo zette Dirk ‘Gerwig Makelaardij’ voort in 2013. Het klappen van de zweep leerde hij door mee te lopen met zijn vader in de dagelijkse praktijk. De broodnodige ‘theoretische’ papieren onderstrepen zijn naam als makelaar. Hoe betrokken hij bij de zaak is, blijkt ook wel uit het feit dat Dirk Gerwig boven de makelaardij woont. Op die wijze is hij bijna letterlijk 24/7 met Gerwig Makelaardij bezig. Om te zorgen dat de naam een begrip is en blijft in de Vechtstreek.